Red Herring

Som en konsekvens av inställda repetitioner med 96-åriga Olaus Petri musikkår, beställde orkestern ett stycke av mig. Man använde verksamhetspengar till att betala mig för kompositionen, vilket ju är hedervärt i dessa tider. Almanackan har ju annars varit mestadels blank under 2020.

Verket blev en konsert för sopransaxofon och blåsorkester, direkt skrivet för fenomenale Thomas Bejstam som solist. Meningen var att vi skulle börja repetera efter allhelgonahelgen, men hårdare restriktioner satte stopp för det. Nu är planen att göra en inspelning av stycket, så fort orkestern tillåts repetera igen. Ett offentligt uruppförande skulle kunna bli i maj månad om utvecklingen går som vi hoppas.

Jag har gett stycket namnet ”Red Herring”, vilket är ett engelskt uttryck för villospår, och det är lite idén med kompositionen. Tonarterna går lite hit och dit, och leder inte alltid dit man kanske tror att de ska. Stycket innehåller också en improvisationsdel där orkestern enbart markerar vissa slag. De tre satserna går i stort sett attacca.

Om man vill lyssna lite på musiken så har jag en ljudfil som man kan streama. En ljudfil är just bara en ljudfil, och ingen tolkning, men man kan få en liten aning om hur musiken låter. I improvisationsdelen i sista satsen har jag inte lagt in något solo.

Red Herring (Concerto for Soprano Saxophone and Symphonic Band)

2 reaktion på “Red Herring

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *