Laudate Dominum

Ett nytt stycke håller på att ta form, en tonsättning av Psalm 150 ur psaltaren. Det är ytterligare en beställning av Olaus Petri församling i pandemins tid. Ingen repetitions- eller konsertverksamhet bedrivs ju nu, men man ser framåt och tänker sig en större satsning när det mesta återgår till det normala. Stycket ska bli för kör och blåsorkester och jag har tänkt använda den latinska texten, mycket för att pandemin drabbat hela världen och att latinet ändå kan sägas vara något av ett universellt språk. Dessutom är det väldigt vackert och sjungande i sig tycker jag.

När vi kommer att uruppföra musiken vet jag inte, det beror ju självklart på hur vi alla hjälps åt med att få bukt med smittspridningen, men en förhoppning är att vi kan repetera stycket i höst och kanske spela det våren 2022. Så här ser texten ut, i Hieronymos översättning till latin:

1 Alleluja. Laudate Dominum in sanctis ejus, laudate eum in firmamento virtutis ejus.
2 Laudate eum in virtutibus ejus, laudate eum secundum multitudinem magnitudinis ejus.
3 Laudate eum in sono tubæ, laudate eum in psalterio et cithara.
4 Laudate eum in tympano et choro, laudate eum in chordis et organo.
5 Laudate eum in cymbalis benesonantibus, laudate eum in cymbalis jubilationis.
6 Omnis spiritus laudet Dominum ! Alleluia.

För svensk översättning rekommenderas Bibel 2000 https://www.bible.com/sv/bible/417/PSA.150.B2000D

Jag kommer att återkomma med exempel hur musiken kommer att låta, och eventuellt lägger jag upp några videor så småningom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.